Kiswahili in Amsterdam

Jipatie Maarifa!

Cursus Inhoud

Deze intensieve cursus bestaat uit 8 of 12 lessen (een van de avonden bij de 12-weekse cursus is een filmavond). In elke les wordt aandacht besteed aan conversatie, grammatica, oefeningen, leesteksten, nieuwe woorden, Swahili muziek en luisterteksten. De cursus wordt ondersteund door Nederlandstalig cursusmateriaal waarin de verschillende onderdelen op een logische manier aan de orde komen. Het cursusmateriaal is een praktisch lesboek dat speciaal ontwikkeld is voor deze intensieve cursus.

Na afloop van de cursus ben je goed in staat om een basisconversatie te voeren in het Swahili, heb je een behoorlijke woordenschat opgebouwd, kun je eenvoudige leesteksten goed vertalen en heb je een zeer redelijk begrip van de grammaticale beginselen van het Swahili.

De cursus is intensief en kent een hoog tempo. Er wordt verwacht dat cursisten thuis hun lessen goed voorbereiden. Voor wat betreft zelfstudie moet men rekening houden met zo'n 20 minuten vocabulaire leren per dag, en 2 tot 3 uur per week voor oefeningen, het maken van korte vertaalteksten en het luisteren naar audio materiaal.

Cursus Boek

Het Swahili lesboek Jipatie Maarifa is een Nederlandstalig lesboek, geschreven door Katrijn Raaijmakers. Het boek bestaat uit elf hoofdstukken, elk in vier stukken opgedeeld; dialogen (mazungumzo), grammaticale uitleg (maelezo), nieuwe woorden (msamiati), en oefeningen (mazoezi) en een leestekst om te vertalen. De antwoorden (majibu) op de oefeningen zijn achterin het boek opgenomen. In de lessen wordt de grammatica mondeling nader uitgelegd, eventuele lastige oefeningen besproken en wordt veel tijd besteed aan spreek- en luistervaardigheid. Het lesboek is voorzien van een uitgebreide woordenlijst (Nederlands-Swahili en Swahili-Nederlands) die toereikend is voor de cursus.  

Het is ook mogelijk om het boek los te bestellen en zelf te bestuderen.